فهرست مطالب

مجله مهندسی برق و الکترونیک ایران
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/02/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید جلیلی، آرش کربلایی صفحه 2
    آزمون خودکار با استفاده از ضوابط نرم افزار از مهمترین زمینه های تحقیقاتی آزمون نرم افزار می باشد. اهمیت آزمون خودکار در کاهش هزینه های تولید نرم افزار و بالا بردن ضریب اطمینان به نرم افزار است. روش های موجود برای آزمون خودکار با تعریف معیارهای مورد نیاز که وابسته به کد و یا ضوابط نرم افزار می باشد، به دنبال تولید داده آزمون به منظور پوشش معیارها، اجرای آزمون روی برنامه و بررسی نتایج حاصل با اراکل مورد نظر هستند. در این مقاله روشی به منظور آزمون خودکار نرم افزارهای شی گرا برپایه مورد کاربری نرم افزار ارایه شده است. معماری این روش از سه بخش تولید خودکار داده آزمون، آزمون خودکار برنامه و تحلیل نتایج تشکیل می شود. با تعریف سناریوی کاربری مورد نظر در قالب دیاگرام ترتیب مرحله طراحی و دریافت دیاگرام های کلاس، و فعالیت مورد نیاز برنامه در مرحله طراحی و کد برنامه، سیستم به تولید داده آزمون، اجرای آن و تحلیل نتایج آزمون می پردازد. از نتایج مهم این روش امکان تولید الگوی آزمون، تولید داده آزمون بر اساس سناریوهای کاربری، امکان انجام آزمون های مختلف و استفاده از ساختار یکپارچه برای مدل سازی می باشد.
    کلیدواژگان: آزمون خودکار نرم افزار، تولی، د داده آزمون، آزمون نرم افزار شی گرا، مورد کاربری، ضوابط OCL
  • امیرشهاب شاهمیری، رضا صفابخش، رسول دژکام صفحه 16
    ارایه راهی برای تصحیح غلط های املایی نگاشته شده توسط انسان یکی از اهداف مورد توجه در دانش هوش مصنوعی، متن کاوی و پردازش زبان طبیعی است. بیشتر روش های موجود برای تصحیح غلط های املایی بر پایه الگوریتم های جست وجو در فرهنگ واژگان و تعیین نسبت شباهت واژگان درست موجود در فرهنگ واژگان با واژه نادرست مورد نظر کار می کنند.
    در این پژوهش طراحی، پیاده سازی و ارزیابی یک مصحح املایی به کمک شبکه های عصبی مصنوعی هاپفیلد و پرسپترون چند لایه با رویکرد ویژه به غلط های تایپی کاربر ارایه می شود. نتایج به دست آمده نشان می دهند که برای یادگیری واژه نامه ای مشتمل بر 4 تا 256 واژه 4 تا 6 حرفی و تصحیح غلط های مربوط به آنها، شبکه هاپفیلد به دقتی بین 55% و 100% درستی و شبکه پرسپترون چندلایه – که در این تحقیق عمل یادگیری را در قالب دسته بندی انجام می دهد – به دقتی بین80% و 100% درستی دست یافته، که این مقدار با به کارگیری شبکه های ترکیبی به نزدیک به80% دقت درستی برای بیش از 3000 واژه افزایش یافته است
    کلیدواژگان: تصحیح خودکار غلط تایپی فارسی، غلط املایی، شبکه عصبی مصنوعی هاپفیلد، پرسپترون چند لایه، فاصله کلید
  • پاییز عزمی، محمد مهدی سرمدی صفحه 30
    یکی از راه های مقابله با فیدینگ و نویزهای موجود در کانال مخابراتی استفاده از کدهای کانال می باشد. تاکنون بیشتر فعالیت های انجام شده در این زمینه مربوط به کدهای تعریف شده در میدان های با مرتبه محدود یا بعبارت دیگر میدان های گالوا بوده است. سابقه کدهای تعریف شده در میدانهای با مرتبه نامحدود مانند میدانهای حقیقی و مختلط به بیش از دو دهه قبل باز می- گردد؛ ولی در سالیان اخیر این موضوع بعلت قابلیت این نوع از کدها در امکانپذیر کردن کدینگ مشترک منبع و کانال در ارسال چند رسانه ای دوباره مورد توجه محققین قرار گرفته است. بر همین اساس در این مقاله یک روش جدید دکدینگ با استفاده از فیلترهای کالمن برای کدهای کانولوشنال تعریف شده در میدان حقیقی پیشنهاد می شود و عملکرد آن در حضور انواع اختلال ها همچون اثر فیدینگ و نویز کوانتیزاسیون مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: کدهای کانولوشنال، میدان حقیقی، فیدینگ، نویز کوانتیزاسیون و فیلتر کالمن
  • احمد صالحی دوبخشری، محمود فتوحی فیروزآباد صفحه 42
    افزایش بی سابقه بهای انرژی های فسیلی، موجب توجه روز افزون به استفاده از انرژی های نو در سیستم های قدرت شده است. انرژی باد به عنوان یکی از ارزان ترین انواع این انرژی و به دلیل ظرفیت بالای آن، بیشترین رشد را در میان منابع دیگر انرژی داشته است. به طور سنتی انرژی های نو، به دلیل ماهیت تصادفی تولید انرژی در برنامه ریزی توسعه واحدهای تولیدی لحاظ نمی شدند. بالا رفتن بهای انرژی های فسیلی و کمیاب شدن آن در آینده ای نه چندان دور، توجه به انرژی باد را در برنامه ریزی تولید اجتناب نا پذیر نموده است. این مقاله به بررسی استفاده از انرژی باد در برنامه ریزی تولید، با توجه به معیارهای قابلیت اطمینان سیستم می پردازد. نتایج شبیه سازی ها نشان می دهد هر چند انرژی باد می تواند ظرفیت زیادی از برنامه ریزی تولید را به خود اختصاص دهد، ولی معیارهای قابلیت اطمینان مانع از استفاده از تمامی ظرفیت بالقوه ی انرژی باد می شود. در نتیجه استفاده از واحدهای سنتی (هر چند به میزان کمتر)، برای ارضای قابلیت اطمینان سیستم همچنان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی توسعه واحد های تولیدی، انرژی های نو، انرژی باد، شبیه سازی مونت کارلوی ترتیبی، قابلیت اطمینان
  • وحید رسولی دیسفانی، حسین عسکریان ابیانه، رضا محمدی، فرزاد رضوی صفحه 50
    طراحی و استفاده مناسب از UPFC که توانایی کنترل سطح ولتاژ باس بار و فلوی توان را بصورت هم زمان و مستقل از یکدیگر دارد، شرایط را برای تقویت سیستم های تجدید ساختار یافته فراهم می سازد. در این مقاله با بهره گیری از سوئیچینگ باند هیسترزیس، روشی برای کنترل UPFC معرفی شده است که از چهار درجه آزادی برای کنترل ولتاژ باس بار، ولتاژ DC و توان اکتیو و راکتیو خط انتقال استفاده می کند. ضمنا روش جدیدی برای کنترل شاخه سری ارائه شده است. نتایج بدست آمده از شبیه سازی این روش در نرم افزار PSCAD/EMTDC و مقایسه آن با روش های دیگر تحت شرایط یکسان، برتری این روش کنترل را بوضوح نشان می دهد.
    کلیدواژگان: UPFC، کنترل باند هیسترزیس، FACTS و PSCAD/EMTDC
  • عبادالله کامیاب، محمدحسین جاویدی، جواد ساده صفحه 59
    روش های فاصله یابی خطا با استفاده از ولتاژها و جریانهای یک طرف خط انتقال برای سیستمهای با سه پایانه و بیشتر کاربردی ندارند. تاکنون روش های مختلفی جهت حل مسئله فاصله یابی خطا در خطوط با چند پایانه ارائه شده که عمدتا از مدل های فشرده و یا مدل گسترده حوزه فرکانس خط انتقال استفاده شده است. برای حل مسئله فاصله یابی خطا در این خطوط قبل از تعیین فاصله تا محل خطا بایستی روشی جهت تعیین بخش خطا دار ارائه گردد. در این مقاله روشی برای تعیین بخش خطادار خط انتقال و همچنین الگوریتمی برای فاصله یابی محل خطا با استفاده از مدل گسترده خط انتقال در حوزه زمان ارائه شده است که در آن پنجره اطلاعاتی مورد نیاز برای اجرای الگوریتم، پنجره ای کوتاهتر از نیم سیکل می باشد. در این روش اطلاعات هر سه پایانه برای اجرای الگوریتم مورد نیاز است. روش پیشنهادی به مقاومت و نوع خطا وابسته نبوده و زاویه شروع خطا، جریان بار و امپدانس منابع تاثیری بر روی دقت آن ندارند. همچنین نیازی به فیلتر کردن مولفه DC میراشونده و مولفه های فرکانس بالای موجود در شکل موجهای ولتاژ و جریان وجود ندارد. شبیه سازی یک سیستم قدرت نمونه توسط نرم افزار EMTP/ATP در شرایط عملکردی متفاوت و استفاده از داده های حاصل در محیط نرم افزار MATLAB برای اجرای الگوریتم صحت و دقت این روش را تایید می کند.
    کلیدواژگان: خطوط انتقال سه پایانه، حفاظت خطوط انتقال، فاصله یابی خطا، تعیین قسمت خطادار، مدل گسترده خط انتقال در حوزه زمان
  • حمید لسانی، استاد، زهرا نصیری قیداری، فرید توتونچیان صفحه 68
    انجام تست های مختلف بر روی موتورهای القایی تکفاز، به منظور بررسی وضعیت کارکرد موتور و مشخصات خروجی آن، که به دینامومتری موتور، نزد الکتروموتورسازان معروف است؛ بخش تفکیک ناپذیری از فرآیند تولید و عرضه الکتروموتورهای القایی، می باشد. تجهیزاتی که به این منظور به کار می رود، گذشته از آنکه گرانقیمت اند، نیاز به ادوات مکانیکی خاصی جهت کوپل موتور به آن، دارند. در ضمن، عمل باز و بسته کردن اتصالات مکانیکی، نیز زمان بر است. در این مقاله روشی ارائه شده، که در آن، دینامومتری موتور، از طریق شبیه سازی دینامیکی و استاتیکی، بعد از سنجش دقیق پارامترهای آن، انجام می گردد. برای بررسی صحت نمودارهای بدست آمده از محاسبات، این نمودار ها با نتایج عملی بدست آمده از دینامومتر، مقایسه شده است. نتیجه این مقایسه بیانگر موفقیت و سودمندی روش ارایه شده می باشد.
    کلیدواژگان: موتورهای القایی تکفاز، دینامومتری، شناسایی پارامترهای الکتریکی و مکانیکی، شبیه سازی